Mini-ezels komen oorspronkelijk uit het Middellandse zeegebied, vooral van de eilanden SardiniŽ en SiciliŽ en werden daar vroeger gebruikt als transportmiddel in de bergen.
In 1929 importeerde  Mr. R. Green voor het eerst mini-ezels, 6 merries en een hengst  voor zijn stoeterij in New Jersey.
Hij had gehoord van deze fantastische kleine ezels, tijdens een reis door Europa. Zonder ze zelfs gezien te hebben, kocht hij de dieren en regelde het transport via een tussenpersoon in Parijs.
Later werd hij bekend om de uitspraak:

Mini-ezels bezitten het aanhankelijke van een New Foundlander
De gelatenheid van een koe
Het uithoudingsvermogen van een muildier,
De moed van een tijger en het intelligente vermogen dat slechts iets
minder is dan dat van de mens.


Andere importen werden gedaan door Mr. August Busch, de oprichter van Anheuser Busch.

Daniel en Beatrice Langfeld van de Denbyfarm in Nebraska, eveneens fokkers van het eerste uur  die dieren importeerden, richtten het eerste Register op in 1958! Later, in 1973, is dit de AMDS ( American Donkey and Mule Society) in Texas geworden.

In 1980 hebben lord en lady Fisher uit Sussex twee verschillende kuddes ezeltjes geimporteerd uit de Verenigde Staten. De Markleykudde bestaat op dit moment uit zo'n dertig ezels.
Sindsdien hebben er talrijke importen plaatsgevonden
vanuit de Verenigde Staten en Canada naar Europa. De populariteit van het miniatuurezeltje breidt zich uit. Men vindt ze tegenwoordig in heel Europa!

De zuivere Mediterrane Miniezels in Europa, zijn ontstaan  uit Amerikaanse en Canadese bloedlijnen. De kleuren waarin zij voorkomen, zijn over het algemeen grijs, zwart, bruin, rood en gevlekt. Een miniatuurezeltje mag niet hoger zijn dan 90 cm schofthoogte.
HISTORIE VAN DE MINI EZEL
Marsala
            Mini Donkeys
                       bred with brains